Kuchnia Lazur

Gryczano-jajeczne kulki z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 8 jajek
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować jajka na twardo, wystudzić.
  2. Ugotować wcześniej opłukaną kaszę gryczaną.
  3. Wystudzoną kaszę dokładnie wymieszać ze startym na tarce serem, drobno pokrojonymi jajkami, drobno posiekaną natką pietruszki, octem i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Formować kulki wielkości jajka, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć na złoto.

Przepisy w tej kategorii