Kuchnia Lazur

Groszek cukrowy z kaszą kuskus i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Groszek cukrowy z kaszą kuskus i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g świeżego groszku cukrowego
  • 200 g kaszy kuskus
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 18% 
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • czerwona papryczka chili (bez gniazda nasiennego)
  • 3 łyżki drobno pokrojonych liści mięty
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus zalać bulionem, odstawić. Po około 5 minutach, gdy już wypije cały bulion, wymieszać kuskus z oliwą, posiekaną miętą, drobno pokrojoną papryczką chili, solą i pieprzem.
  2. Umyty i przebrany groszek obrać z ewentualnych włókien. Z kilku strączków wyjąć nasiona i odłożyć.
  3. Na patelni roztopić masło i dodać groszek cukrowy. Smażyć chwilę, około 5 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser, dusić do momentu roztopienia się sera.
  4. Kaszę kuskus podawać z groszkiem w sosie serowym, przed podaniem posypać odłożonymi wcześniej nasionami groszku.

Przepisy w tej kategorii