Kuchnia Lazur

Góralskie placki z warzywami i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Góralskie placki z warzywami i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach,
  • 100 ml maślanki,
  • 125 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule szalotki,
  • łyżeczka chrzanu,
  • 2 łyżki śmietanki 36% tł.,
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki,
  • sól i biały pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki z łupinami przecisnąć przez praskę, dodać maślankę, mąkę i sól do smaku. Z wyrobionego ciasta uformować okrągłe placki o grubości 1 cm. Smażyć bez tłuszczu z dwóch stron. 
  2. Cebulę pokroić wzdłuż w cienkie piórka.
  3. Ser rozetrzeć z chrzanem i śmietanką, dodać pokrojoną cebulę i wymieszać. Pastę przyprawić solą i białym pieprzem.
  4. Ciepłe placki podawać posmarowane przygotowaną pastą serową z ułożonym na wierzchu grubym plastrem pomidora. Udekorować natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii