- 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 500 g mąki (typ 600)
- 10 g soli morskiej
- 20 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 300 ml wody
- 100 g oliwek zielonych
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Łatwe
60 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę z solą połączyć. W letniej wodzie rozprowadzić drożdże oraz cukier. Do miski wsypać mąkę z solą, zrobić wgłębienie i przelać w nierozrobione drożdże. Pozostawić do czasu, gdy zacznie wyraźnie pracować. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Następnie przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na około 1,5 godziny (do wyrośnięcia).
Po tym czasie ciasto zagniatać energicznie przez około 5 minut. Do uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozciągnąć na całej powierzchni. Wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek, posypać rozmarynem. Czubkami palców zrobić w cieście wgłębienia i ułożyć w nich zielone oliwki. Całość pokryć np. folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośniętą foccacię włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C i piec około 15 minut. Następnie powierzchnię posypać startym wcześniej serem pleśniowym Lazur Złocisty i zapiekać przez 5 min. Po wypieczeniu foccaccię polać oliwą z oliwek.