Kuchnia Lazur

Faszerowane pomidory w tempurze z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki (drobno pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych)
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • łyżka oleju do smażenia farszu
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu

 

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • jajko
  • 220 ml wody
  • sól, suszona papryka i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć składniki tempury mieszając mąkę, jajko, wodę i przyprawy: sól, pieprz i paprykę,
  2. aby powstało gęste ciasto.
  3. Pomidory przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. 
  4. Paprykę i pokruszony ser podsmażyć na oleju. Dodać pietruszkę, wymieszać.
  5. Połówki pomidorów faszerować papryką usmażoną ze serem i pietruszką. Złożyć faszerowane połówki pomidora w całość i nakłuć na patyczek do szaszłyków.
  6. Faszerowany pomidor moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.

Przepisy w tej kategorii