Kuchnia Lazur

Śledź w śmietanie z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 35 min

35 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 100 g filetów śledziowych,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 50 g cebuli,
  • 25 g miodu,
  • 50 g kwaśnej śmietany,
  • 50 g jogurtu greckiego,
  • 50 g jabłek (szara reneta)
  • 50 g natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

 

  1. Filety śledziowe zanurzyć w soku jabłkowym na 12 godzin i marynować w lodówce. 
  2. Cebulę pokroić w cienkie piórka, sparzyć gorącą wodą, a następnie odsączyć i dodać do śmietany wymieszanej z pokruszonym serem pleśniowym, jogurtem greckim i miodem.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Dodać do mieszanki ze śmietany, cebuli i sera pleśniowego. Pozostawić na ok. 20-30 minut do połączenia aromatów.
  4. Filety ułożyć w naczyniu, pokryć dużą ilością sosu. Udekorować kawałkami jabłka i pokrojoną natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii