Kuchnia Lazur

Chrupiące płotki z maślanym porem

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Chrupiące płotki z maślanym porem

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
  • 8 świeżych płoci
  • 2 duże pory
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • mąka (do obtoczenia ryb)
  • olej (do smażenia)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Płocie oczyścić z łusek, wypatroszyć, odciąć głowy. Umyć i osuszyć. Obłożyć cienkimi plastrami cebuli i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).

2. Pory dokładnie oczyścić. Pokroić w plastry. W małym garnku zagotować niewielką ilość wody, posolić, dodać masło i wrzucić pory. Gotować 4 minuty.

3. Płocie dobrze posolić i doprawić pieprzem, tuż przed smażeniem obtoczyć w mące i wrzucić na głęboki olej. Smażyć ok. 4-5 minut na złoty kolor.

4. Odcedzone pory podgrzać, dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Srebrzysty, doprawić pieprzem i wymieszać. Podawać z gorącymi płotkami.

 

Przepisy w tej kategorii