Kuchnia Lazur

Dorsz w potrawce z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 600 g polędwicy z dorsza,
  • 700 g warzyw: seler, marchewka, pietruszka i ziemniaki,
  • cebula,
  • główka białej kapusty,
  • 6 ząbków czosnku,
  • biała część pora,
  • pomarańcza,
  • 8 łyżek oleju,
  • 8 łyżki oliwy,
  • mieszanka przypraw: 4 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, łyżeczka suszonego tymianku, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka nasion kminku i łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka cukru,
  • 100 g mąki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Polędwicę z dorsza pokroić na kawałki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i zalać sokiem z pomarańczy. Odstawić do zamarynowania.
  2. Pokrojone drobno warzywa (bez kapusty), wraz z czosnkiem, smażyć chwilę na 4 łyżkach oleju z mieszanką przypraw. Obsmażone warzywa podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać pokruszone 100 g sera, wymieszać.
  3. Kapustę pokroić wzdłuż głąba na ósemki. Na wstępnie uduszonych warzywach ułożyć ósemki kapusty, posypać cukrem, przyprawić solą i pieprzem. Kapustę skropić 4 łyżkami oliwy i dusić  dalej całość pod przykryciem, około 10 minut. Na dwie minuty przed końcem, na każdą część kapusty ułożyć pozostałe 100 g sera.
  4. W międzyczasie usmażyć z obu stron na pozostałym oleju, oprószone mąką, wcześniej zamarynowane kawałki dorsza.
  5. Dorsza podać z warzywną potrawką i kapustą. Potrawę skropić pozostałą oliwą.

Przepisy w tej kategorii