Kuchnia Lazur

Pieczony pstrąg z serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Pieczony pstrąg z serem pleśniowym

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 2 średniej wielkości pstrągi
  • 15 – 20 ml śmietanki 18%
  • 1 cytryna
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża gałązka tymianku
  • garść świeżych listków pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Pstrągi umyć, osuszyć, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
  2. Do środka każdego z nich włożyć gałązkę tymianku i plasterek cytryny.
  3. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, także włożyć do środka każdej ryby.
  4. Pstrągi piec w rozgrzanym do 200 ˚C piekarniku przez ok. 30 min.
  5. Na patelni, roztopić w rozgrzanej śmietance ser pleśniowy. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wymieszać z drobno pokrojonymi listkami świeżej pietruszki.
  6. Pstrągi podawać z serowym sosem.

Przepisy w tej kategorii