Kuchnia Lazur

Filet z dorsza w sosie z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Filet z dorsza w sosie z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • duży filet z dorsza, ok. 600 - 800 g,
  • 2 cebule cukrowe,
  • 100 g drobnych kaparów z zalewy,
  • 100 g czarnych oliwek z zalewy,
  • pół pęczka kolendry,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietanki 30% tł.,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię włożyć pokrojoną cebulę i wlać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Do wrzącego bulionu dodać podzielonego na duże części dorsza, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 5 minut. W połowie duszenia, przełożyć rybę, na drugą stronę.
  3. Ugotowanego dorsza wyjąć, a do sosu dodać śmietanę i pokruszony ser. Sos dusić do roztopienia się sera. 
  4. Po tym czasie dodać kapary, oliwki i pokrojoną kolendrę. Zagotować.
  5. Dorsza podawać z serowym sosem.

Przepisy w tej kategorii