Kuchnia Lazur

Paella z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 80 min

80 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Paella z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio),
  • 250 g owoców morza (krewetek, małży, kalmarów…),
  • 200 g papryki (czerwonej, zielonej i żółtej),
  • 200 g pomidorów,
  • 15 g koncentratu pomidorowego,
  • 30 ml sosu rybnego,
  • 70 ml oliwy,
  • 10 g słodkiej papryki mielonej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Bulion warzywny:

  • 1 litr wody,
  • 500 g włoszczyzny (marchewki, pora, selera, pietruszki)
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kilka nitek szafranu,
  • 15 ml sosu sojowego,
  • 10 ml oliwy.

Sposób przygotowania:

 

  1. Warzywa obrać, przekroić na pół, jeśli trzeba i umieścić w garnku. Dodać natkę pietruszki, sos sojowy, szafran, oliwę z oliwek i wodę. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut. 
  2. Paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Owoce morza oczyścić. 
  3. W dużej patelni lub woku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną paprykę, część czosnku i pomidory. Smażyć chwilę, po czym dodać suchy (nieugotowany) ryż. Podsmażać przez około 2 minuty, mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, sos rybny, paprykę mieloną, sól i pieprz. Wymieszać i wlać gorący bulion warzywny.
  4. Całość gotować około 9 minut na średnim ogniu bez przykrycia i nie mieszając. Po tym czasie na wierzchu ryżu ułożyć oczyszczone owoce morza oraz plastry sera pleśniowego, zmniejszyć ogień i gotować dalej pod przykryciem przez około 5 minut. Nie mieszać. Po 5 minutach wyłączyć ogień i pozostawić danie na około 3-4 minuty. 
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z pozostałym startym czosnkiem i oliwą z oliwek.
  6. Paellę przed podaniem skropić dressingiem z oliwy i natki pietruszki. Podawać z cząstkami cytryny (do skropienia dania sokiem).

Przepisy w tej kategorii