- 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
- 0,5 kg białych szparagów
- 100 g rukoli
- 100 g truskawek
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 pomarańczy
- pół łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz
Łatwe
20 min
2
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów (na ok. 1/4 wysokości). Pędy obrać z włókien. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i cukru. Gotować ok. 10-12 minut. Po tym czasie szparagi zahartować zimna wodą i pokroic na mniejsze części.
2. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Ser pleśniowy Lazur Turkusowy poruszyć.
3. Wszystkie składniki wymieszać, skroić oliwą wymieszaną z sokiem wyciśniętym z pomarańczowym oraz octem. Przyprawić solą i pieprzem.
Warto wiedzieć
Szparagi najlepiej gotować w pozycji pionowej - w wysokim i wąskim garnku. Dzięki temu ugotują się równomiernie, a ich główki pozostaną chrupkie.