Kuchnia Lazur

Sałatka z krewetkami i Lazurem

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 35 min

35 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sałatka z krewetkami i Lazurem

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 200 g krewetek
  • pęczek zielonych szparagów
  • 50 g roszponki
  • 150 g pszennego pieczywa na grzanki
  • 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia krewetek
  • ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z limonki
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mrożone krewetki rozmrozić, opłukać, osuszyć i smażyć na maśle z posiekanym czosnkiem i szczyptą chili ok. 2,5 minuty (do uzyskania pomarańczowego koloru).

2. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie obrać, pozostawiając główki. Wstawić do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotować ok. 5-10 minut (w zależności od grubości warzyw). Należy pamiętać, że główki ugotują się szybciej, dlatego dobrze jest użyć wysokiego garnka, w którym będą wystawały ponad wodę i ugotują się na parze.

3. Pieczywo na grzanki pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub opiec w piekarniku.

4. Roszponkę umyć, a ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić w kostkę.

5. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Skropić oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z limonki. 

Przepisy w tej kategorii