Kuchnia Lazur

Świderki w sosie serowo-pokrzywowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Świderki w sosie serowo-pokrzywowym

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g makaronu typu świderki
  • 150 g świeżych pokrzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g śmietany 18%
  • 30 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Górne części pokrzyw oczyścić z uszkodzonych liści i dokładnie wypłukać. Wrzucić na mocno osoloną wodę i gotować 2 minuty. Odcedzić i dobrze odcisnąć.

2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć, zmniejszyć ogień i dodać pokrzywę. Chwilę razem dusić.

3. Do pokrzywy dodać śmietanę i drobno pokruszony ser pleśniowy Lazur Błękitny. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać, wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem.

4. Sos pokrzywowo-serowy wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać pokruszonymi, wcześniej sparzonymi orzechami laskowymi.

 

Przepisy w tej kategorii