- 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 200 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 125 ml wody
- 160 g tuńczyka w sosie własnym
- 12 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
Średnie
30 min
12
porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelać zimną wodą.
2. Cebulę posiekać i podsmażyć. Przełożyć do rondelka, dodać koncentrat pomidorowy, wodę i zagotować. Dodać tuńczyka i gotować jeszcze ok. 5 min. W małej ilości wody rozmieszać mąkę i dolać do sosu. Ponownie zagotować. Doprawić pieprzem.
3. Połowę sera pleśniowego Lazur Złocisty zetrzeć na tarce, drugą pokruszyć w dość duże kawałki.
4. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Makaron układać w gniazdka. Do każdego wgłębienia włożyć kawałek sera pleśniowego Lazur Złocisty. Polać sosem pomidorowym z tuńczykiem. Wierzch posypać startym serem.
5. Spaghetti przykryć pergaminem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 5-7 minut.