Kuchnia Lazur

Spaghetti w muffinach

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Spaghetti w muffinach

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125 ml wody
  • 160 g tuńczyka w sosie własnym
  • 12 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelać zimną wodą.

2. Cebulę posiekać i podsmażyć. Przełożyć do rondelka, dodać koncentrat pomidorowy, wodę i zagotować. Dodać tuńczyka  i gotować jeszcze ok. 5 min. W małej ilości wody rozmieszać mąkę i dolać do sosu. Ponownie zagotować. Doprawić pieprzem.

3. Połowę sera pleśniowego Lazur Złocisty zetrzeć na tarce, drugą pokruszyć w dość duże kawałki.

4. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Makaron układać w gniazdka. Do każdego wgłębienia włożyć kawałek sera pleśniowego Lazur Złocisty. Polać sosem pomidorowym z tuńczykiem. Wierzch posypać startym serem.

5. Spaghetti przykryć pergaminem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 5-7 minut. 

Przepisy w tej kategorii