Kuchnia Lazur

Sałatka z makaronem ryżowym, burakiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • sałata lodowa,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • ugotowany burak,
  • 100 g kiełków fasoli mung,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 2 łyżki liści mięty,
  • 4 łyżki oleju lnianego,
  • 3 łyżki prażonych ziaren sezamu,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalać wrzącą wodą, po około 5 minutach odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
  2. Porwane liście sałaty delikatnie wymieszać z zimnym makaronem, olejem, pokrojonym burakiem, pokruszonym serem, listkami mięty, pokrojoną kolendrą i kiełkami fasoli. Posolić do smaku.
  3. Sałatkę podawać posypaną prażonymi ziarnami sezamu.

Przepisy w tej kategorii