Kuchnia Lazur

Muszle makaronowe z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 80 min

80 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 300 g makaronu conchiglioni (muszle),
  • 500 g filetu z łososia,
  • 250 g pora (białej części),
  • 150 g jarmużu,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 30 g masła,

Sos beszamelowy:

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 30 g mąki,
  • 30 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,

Sposób przygotowania:

 

  1. Łososia pokroić w kostkę i umieścić w misce. Limonkę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę z limonki do niewielkiej miseczki. Dodać miód, sos sojowy, sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i umieścić w misce z łososiem. Wymieszać i pozostawić na około 30 minut w lodówce, do zamarynowania. 
  2. Muszle makaronowe ugotować we wrzącej osolonej wodzie, aż będą al dente. Pora pokroić w paski. Jarmuż opłukać i usunąć grubsze części liści, posiekać na większe kawałki.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać masło i pokrojonego pora. Smażyć chwilę i dodać zamarynowanego łososia. Dalej chwilę smażyć i dodać jarmuż. Po około 4 minutach zdjąć z ognia. 
  4. Mleko wlać do rondla, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować i od razu po tym odstawić na chwilę. W drugim rondlu roztopić masło, do roztopionego masła dodać mąkę i podgrzewać chwilę cały czas mieszając. Z mleka wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, następnie gorące mleko wlać do rondla z masłem i mąką. Cały czas mieszać do zgęstnienia masy. Dodać starty ser (100 g), sól, pieprz i gałkę muszkatołową, mieszać do roztopienia sera i uzyskania jednolitej masy.
  5. W naczyniu żaroodpornym umieścić połowę sosu beszamelowego. Makaronowe muszle nadziać farszem z łososia i ułożyć na beszamelu wraz z pomidorkami koktajlowymi. Muszle polać pozostałym beszamelem, posypać startym serem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Przepisy w tej kategorii