Kuchnia Lazur

Kalmary z makaronem Udon i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 600 g krążków z kalmarów,
  • 400 g świeżego makaronu Udon,
  • por (biała część),
  • papryczka chili,
  • 2 pomidory,
  • 50 ml bulionu warzywnego,
  • 50 ml śmietanki 18%,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować makaron Udon według opisu na opakowaniu.
  2. Na oleju podsmażyć pokrojone warzywa, przez około 5-7 minut. Po tym czasie wlać bulion i dodać pokrojoną pietruszkę oraz kalmary. Doprowadzić całość do wrzenia i redukować na ostrym ogniu przez około 4 minuty.
  3. Następnie dodać połamane plastry sera, śmietankę i zagotować, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Kalmary w sosie podać na wcześniej przygotowanym makaronie Udon.

Przepisy w tej kategorii