Kuchnia Lazur

Szaszłyki z indyka

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Szaszłyki z indyka

Składniki:

  • 150 g sera Lazur Błękitny
  • 200-300 g piersi z indyka
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 200 g dzikiego ryżu
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sparzyć pomarańczę i cytrynę, zetrzeć skórkę na drobnej tarce, z owoców i wycisnąć sok. Pierś z indyka pokroić na jak najdłuższe paski. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Marynować w oliwie, soku z pomarańczy i cytryny przez  minimum 1 godzinę.
  2. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Przygotować długie patyczki do szaszłyków, można je wcześniej namoczyć w wodzie, aby się nie przypalały. Nadziewać paski mięsa na patyczki, przeplatając całymi pomidorkami koktajlowymi.
  4. Smażyć na grillu lub patelni grillowej z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
  5. W tym czasie przygotować sos serowo-cytrusowy. W kilku łyżkach śmietany rozpuścić ser Lazur Błękitny wraz ze startymi skórkami cytrusów. Po upieczeniu, szaszłyki posypać pokrojonymi listkami bazylii i podawać na dzikim ryżu polane sosem serowo-cytrusowym.

Przepisy w tej kategorii