Kuchnia Lazur

Kebabki z pokrzywą w złotym sosie

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 20

20

porcji

Drukuj przepis
Kebabki z pokrzywą w złotym sosie

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • ok. 150 g świeżych pokrzyw
  • 100 g śmietany 18 %
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Górne części pokrzyw oczyścić z uszkodzonych liści i dokładnie wypłukać. Wrzucić na mocno osoloną wodę, gotować 2 minuty. Odcedzić i dobrze odcisnąć.

2. Filet z kurczaka umyć i oczyścić z błon, pokroić na mniejsze kawałki.

3. Mięso oraz  pokrzywy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

4. Formować owalne pulpety i nadziewać na szpikulce do szaszłyków. Często obracając, grillować na średnio rozgrzanym ruszcie ok. 6-10 minut, w zależności od grubości kebabków.

5. Sos: w małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Złocisty oraz pieprz. Mieszać intensywnie aż do rozpuszczenia, aby sos się nie przypalił. 

Przepisy w tej kategorii