- 150 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- ok. 150 g świeżych pokrzyw
- 100 g śmietany 18 %
- sól, pieprz
Łatwe
30 min
20
porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Górne części pokrzyw oczyścić z uszkodzonych liści i dokładnie wypłukać. Wrzucić na mocno osoloną wodę, gotować 2 minuty. Odcedzić i dobrze odcisnąć.
2. Filet z kurczaka umyć i oczyścić z błon, pokroić na mniejsze kawałki.
3. Mięso oraz pokrzywy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
4. Formować owalne pulpety i nadziewać na szpikulce do szaszłyków. Często obracając, grillować na średnio rozgrzanym ruszcie ok. 6-10 minut, w zależności od grubości kebabków.
5. Sos: w małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Złocisty oraz pieprz. Mieszać intensywnie aż do rozpuszczenia, aby sos się nie przypalił.