Kuchnia Lazur

Szaszłyki z boczkiem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Szaszłyki z boczkiem i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 24 plastry wędzonego boczku,
  • 12 małych pieczarek,
  • 16 suszonych śliwek,
  • 4 cebule dymki,
  • 300 g ulubionej surówki.

Marynata:

  • 100 ml sosu sojowego,
  • 100 ml oleju,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżka startego czosnku,
  • łyżka startego imbiru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ser kroimy na 12 kawałków, a każdy z nich zawijamy szczelnie w 2 plastry boczku.
  2. Białą część cebuli kroimy na pół, a część zieloną na kawałki długości 3-4 cm.
  3. Na każdy kijek do szaszłyków nabijamy kolejno: suszoną śliwkę, cebulę dymkę, ser zawinięty w plastry boczku i pieczarkę. Powtarzamy tak samo jeszcze dwa razy i kończymy suszoną śliwką.
  4. Mieszamy składniki marynaty, którą polewamy szaszłyki. Odkładamy szaszłyki do lodówki na 6 godzin. 
  5. Szaszłyki grillujemy 3 minuty w grillu dwustronnym lub po 3 minuty na każdej z dwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką. 

Przepisy w tej kategorii