Kuchnia Lazur

Żołądki gęsie w miodzie i Błękitnym serze pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

Żołądki:

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 1 kg żołądków gęsich,
  • 1 kg włoszczyzny,
  • 80 g masła,
  • 100 g miodu gryczanego,
  • 100 ml soku z białych winogron z odrobiną octu winnego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

 

Mizeria:

  • 2 ogórki,
  • 80 g czarnej porzeczki,
  • jogurt typu greckiego lub kwaśna śmietana,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Żołądki gęsie wraz z warzywami gotować w wodzie, aż zmiękną. W naczyniu do zapiekania roztopić masło, dodać miód oraz sok z winogron z octem winnym, dodać ugotowane żołądki przekrojone na pół. Podsmażać około 3-5 minut. 
  2. Na wierzchu podsmażonych żołądków w miodzie ułożyć ser pleśniowy. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 4-5 minuty.
  3. Ogórki obrać i pokroić w cienkie plastry na mandolinie. Dodać czarną porzeczkę, jogurt lub śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Żołądki podawać z mizerią.

Przepisy w tej kategorii