Kuchnia Lazur

Wielkopolskie pyzy na gulaszu mięsno-warzywnym z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Wielkopolskie pyzy na gulaszu mięsno-warzywnym z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Gulasz:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 6 gotowych pyz drożdżowych,
  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 300 g drobnych pieczarek,
  • 300 g ugotowanego bobu,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 0,2 l śmietanki 30% tł.,
  • 1 l bulionu,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki drobno pokrojonych liści rozmarynu,
  • 3 łyżki drobno pokrojonego lubczyku,
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawione solą i pieprzem, pokrojone mięso z łopatki wieprzowej i pokrojony wędzony boczek, smażymy na oleju wraz z liśćmi laurowymi, do zarumienienia się mięsa.
  2. Do podsmażonego mięsa dodajemy lubczyk i rozmaryn oraz pokrojone warzywa: seler naciowy, marchewkę, cebulę i czosnek. Całość mieszamy i smażymy dalej przez 5 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy ugotowany bób, przekrojone na pół pieczarki oraz 0,8 l bulionu. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
  4. Do ugotowanego gulaszu dodajemy natkę pietruszki (część odkładamy do dekoracji), śmietankę i pokruszony ser. Całość mieszamy, gdy w gulaszu brakuje płynów, dodajemy resztę bulionu. Na wierzchu układamy pyzy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 7 - 10 minut.
  5. Pyzy podajemy z gulaszem i dekorujemy pietruszką.

Przepisy w tej kategorii