Kuchnia Lazur

Polędwiczki faszerowane orzechami i serem Lazur

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Polędwiczki faszerowane orzechami i serem Lazur

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 75 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 5-7 plastrów szynki parmeńskiej
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, ewentualnie usunąć błonę. Na całej długości polędwiczki zrobić głębokie nacięcie (kieszeń), uważając, by nie przeciąć mięsa na wylot.

2. Mięso natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Odstawić na 1 godzinę.

3. Ser Lazur Błękitny pokruszyć i wymieszać z orzechami. Dodać kilka igieł rozmarynu. Kieszeń napełnić farszem. Mięso z nadzieniem ściśle obwiązać plastrami szynki.

4. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu podsmażyć polędwiczkę z każdej strony.

5. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 minut. Przed podaniem pozostawić mięso w piekarniku jeszcze na 20 minut.

Przepisy w tej kategorii