Kuchnia Lazur

Lasagne z kaszanką i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 6 kaszanek,
  • 300 g świeżego makaronu lasagne,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 0,5 l wody
  • 3 cebule,
  • 50 g orzeszków piniowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół pęczka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodać obraną z osłonek pokrojoną kaszankę, pomidory z puszki i wodę. Dusić przez około 20 minut, do odparowania płynów.
  2. Do sosu dodać starty ser, pokrojoną pietruszkę i podarte plastry makaronu. Przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, a na koniec posypać orzeszkami piniowymi.
  3. Lasagne piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, przez 20 minut. 

Przepisy w tej kategorii