Kuchnia Lazur

Zapiekanka z kapusty, mięsa i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zapiekanka z kapusty, mięsa i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • kapusta włoska,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 200 g ryżu,
  • 600 ml mleka,
  • 200 ml passaty,
  • 100 g mąki pszennej,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek natki pietruszki,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 łyżek oleju,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • ¼ gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
  2. Liście kapusty włoskiej zblanszować przez około 7-10 minut w osolonym wrzątku.
  3. Na 4 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek oraz liście laurowe. Dodać mielone mięso wieprzowe, drobno pokrojoną natkę pietruszki. Smażyć przez 10-12 minut, mieszając. Dodać passatę i smażyć dalej, aż odparują płyny. Na koniec smażenia wyjąć liście laurowe, dodać ugotowany ryż, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać.
  4. Na roztopione masło wsypać mąkę i przygotować zasmażkę, którą zalać podgrzanym mlekiem. Całość wymieszać do zgęstnienia. Sos zdjąć z ognia i mieszając dodać starty ser, gałkę muszkatołową, żółtka. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Wysmarowane pozostałym olejem dno i boki naczynia żaroodpornego wyłożyć większą częścią wcześniej zblanszowanych liści kapusty (zostawić kilka do przykrycia góry zapiekanki), tak by wystawały poza naczynie. Na liście kapusty rozłożyć połowę ryżowo-mięsnego farszu, który zakryć, zawijając do środka liście wystające za boki naczynia. Na wierzch rozłożyć pozostały farsz i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Całość zalać przygotowanym wcześniej serowym sosem beszamelowym.
  6. Zapiekankę piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 45 minut. Podawać po krótkim przestudzeniu.

Przepisy w tej kategorii