Kuchnia Lazur

Steki szarpane z burakiem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
 Steki szarpane z burakiem i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 200 g cebuli,
  • 8 plastrów boczku wędzonego,
  • 20 g słodkiej papryki mielonej,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Buraki obrać, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Piec w temp. 180℃ przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.Ostudzone buraki pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Łopatkę mieloną wymieszać ze słodką papryką, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 8 równych, okrągłych i płaskich porcji. Na 4 porcje mięsa nałożyć plastry buraka oraz 50 g pokruszonego sera pleśniowego. Na to nałożyć pozostałe 4 porcje mięsa i dokładnie połączyć brzegi tak, by “zamknąć” kotlety. 
  3. Steki owinąć plastrami boczku i spiąć wykałaczką jeśli potrzeba. Tak przygotowane steki umieścić na blasze do pieczenia i piec w temp. 180℃ przez około 15 minut. 
  4. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać sos powstały po upieczeniu steków, podgrzać i dodać pokrojoną cebulę. Cebulę chwilę podsmażać po czym dodać odciśniętą z soku kapustę kiszoną. Doprawić odrobiną cukru i pieprzu. Podsmażyć. 
  5. Steki podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.

Przepisy w tej kategorii