Kuchnia Lazur

Stek bavette z ziemniakami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Stek bavette z ziemniakami i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 250-300 g stek bavette (z łaty wołowej) - porcja,
  • 200 g ziemniaków,
  • 100 ml bulionu wołowego,
  • 2 cebule,
  • 50 ml bulionu warzywnego,
  • 50 ml śmietanki 18%,
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Rozłożyć na dnie dużej patelni i zalać wrzącym bulionem, dodać masło. Gotować doprowadzając do odparowania płynów, aż ziemniaki zmiękną i dalej smażymy, aż zaczną się złocić. Do lekko złotych ziemniaków dodać śmietankę i pokruszony ser. Gotować mieszając, do roztopienia się sera. Przyprawić solą i pieprzem
  2. Na oleju podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę, aż zmięknie i dalej, aż zrobi się jasno złota, dodać pokrojoną w cienkie plastry wołowinę bavette, krótko smażyc wszystko razem mieszając. Jednak nie długo, by ołowina pozostała w środku różowa. Na koniec całość przyprawić solą i pieprzem
  3. Wołowinę z cebulą podawać z ziemniakami w sosie serowo-śmietanowym posypane natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii