Kuchnia Lazur

Schab z kurkami i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Schab z kurkami i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 g schabu (bez kości),
  • 300 g kurek,
  • 300 g pietruszki (korzeń),
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 200 g masła,
  • 30 g maku,
  • 200 ml śmietanki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Schab podzielić na 4 porcje. Każdą z porcji rozbić na cienki plaster i posypać z dwóch stron pieprzem. 
  2. Kurki zblanszować we wrzącej wodzie, następnie odsączyć, wymieszać z masłem, startym serem pleśniowym i ⅓ porcji natki pietruszki i szczypiorku. Tak przygotowane kurki układać na plastrach ze schabu. Schab zwinąć, obtoczyć w mące i smażyć na maśle, podlewając co jakiś czas śmietanką. 
  3. Korzenie pietruszki umyć, ułożyć na blasze do pieczenia. Pietruszkę polać roztopionym masłem i posypać rozgniecionymi ząbkami czosnku. Piec w temperaturze 160°C przez ok. 20 minut.
  4. Schab podawać polany sosem powstałym podczas smażenia schabu, układając obok upieczony korzeń pietruszki.

Przepisy w tej kategorii