Kuchnia Lazur

Puree z czarnej rzepy i ziemniaków zapiekane z cebulą, wołowiną i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 400 g steku wołowego,
  • 250 g czarnej rzepy,
  • 250 g ziemniaków,
  • 4 czerwone cebule,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny,
  • mąka i olej do smażenia mięsa,
  • łyżka masła,
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i pokrojone ziemniaki wraz z czarną rzepą ugotować.
  2. Cebulę obrać, pokroić w ósemki i gotować w occie z miodem. Gdy cebula zmięknie i lekko zbrązowieje, wyjąć ją na kratkę. Ugotowaną cebulę opalić lekko nad płomieniem z kuchenki gazowej lub specjalnym palnikiem kuchennym.
  3. Stek wołowy pokroić w plastry, oprószyć mąką i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż będzie chrupiący. Na koniec wyjąć mięso na kratkę, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Ugotowane ziemniaki i czarną rzepę zblendować, dodać pokruszony ser pleśniowy i przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać i rozłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  5. Na wierzchu warzywnego puree z serem rozłożyć konfiturę żurawinową, ułożyć ugotowaną i opaloną cebulę oraz usmażone paski wołowego steka. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 25 minut.

Przepisy w tej kategorii