Kuchnia Lazur

Potrawka z kurczaka w zasmażanym sosie z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 125 g białego ryżu,
  • por,
  • korzeń pietruszki,
  • ¼ selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 l wody,
  • 100 g mrożonego groszku,
  • 50 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 50 g miodu,
  • sok z 1 cytryny
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4-6 ziaren czarnego pieprzu,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Obrany i umyty por, marchewki, pietruszkę, seler zalać wodą i gotować z liściem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu przez minimum 40 minut. Po upływie 20 minut wyjąć marchewki.
  2. Do wrzącego wywaru warzywnego dodać piersi z kurczaka i gotować dalej, około 18-20 minut.
  3. Ryż uprażyć na suchej patelni przez około 1 minutę, dodać 400 ml ugotowanego wcześniej rosołu i dusić pod przykryciem przez około 20 minut dodając w razie potrzeby ponownie trochę rosołu.
  4. W rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, dobrze wymieszać i smażyć chwilę sos na złoty kolor. Dodać 350 ml ostudzonego rosołu, gotować całość chwilę dalej mieszając. Dodać groszek i mieszając gotować około 3 minut, a gdy sos jest za gęsty dodać jeszcze trochę rosołu. Na koniec dodać starty ser i pokrojoną marchewkę, sok z cytryny, cukier, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
  5. Mięso ugotowanych piersi z kurczaka postrzępić, dodać ugotowany ryż i polać zasmażanym sosem z serem pleśniowym.

Przepisy w tej kategorii