Kuchnia Lazur

Kotlety z mielonej wołowiny nadziewane Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 100 g kaszy gryczanej (niepalonej),
  • 100 g cebuli szalotki,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g cebuli,
  • 100 ml śmietanki 30% tł.,
  • 50 g bułki tartej,
  • 50 ml oleju,
  • 20 g mąki,
  • 10 g kminu rzymskiego,
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

 

  1. Kaszę gryczaną ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, dodać 150 g sera pleśniowego, doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. 
  2. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z mieloną wołowiną, solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować 6 kulek, które należy rozgnieść lub rozwałkować tworząc płaskie krążki. Na krążkach z mięsa umieścić porcje nadzienia z kaszy i sera, a następnie zwinąć w okrągłe kotleciki. 
  3. Kotlety obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać niewielka ilością wody i piec w temp. 160℃ przez około 20 minut. 
  4. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry i piórka. Podsmażyć na oleju, doprawić gałką muszkatołową, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Zalać śmietanką i dodać pozostałe 50 g sera pleśniowego. Zagotować i wymieszać.
  5. Zrazy podawać polane sosem pieczarkowo-serowym.

Przepisy w tej kategorii