Kuchnia Lazur

Filet z gęsi nadziewany jabłkiem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 130 min

130 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Filet z gęsi nadziewany jabłkiem i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 700 g filetu z gęsi,
  • 100 g miodu,
  • 3 jabłka,
  • 50 g majeranku,
  • 10 g cynamonu,
  • 10 g przyprawy do piernika
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

 

  1. Jabłka umyć, dwa z nich pokroić w drobną kostkę. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Starty ser połączyć z pokrojonymi jabłkami i cynamonem. Filet z gęsi naciąć wzdłuż tak, żeby utworzyć “kieszonkę”. Nadziać nadzieniem z sera i jabłek oraz gałązkami majeranku.
  2. Nadziane filety natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do piernika i pozostawić na około 3 godziny w lodówce do zamarynowania. Z trzeciego jabłka wydrążyć gniazdo nasienne.
  3. Rozgrzać patelnię i umieścić na niej filety, skórą do dołu. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia skóry. Tak przygotowane filety umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C na około 25 minut. Pod koniec pieczenia, obok filetów, ułożyć wydrążone jabłko i wypełnić je miodem.
  4. Po upieczeniu filety pozostawić na 8-9 minut, żeby odpoczęły, a następnie pokroić w plastry. Podawać z plastrami pieczonego jabłka w miodzie, polane sokiem powstałym podczas pieczenia.

Przepisy w tej kategorii