Kuchnia Lazur

Pieczony makaron z sumem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 3 filety z suma (ok. 400-500 g),
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 200 ml bulionu rybnego,
  • koper włoski,
  • czerwona papryczka chili,
  • 6 łyżek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • cytryna,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować makaron według przepisu z opakowania.
  2. Na oleju podsmażyć czosnek z drobno posiekaną natką pietruszki (trochę zostawić do dekoracji) i pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili. Dodać przyprawione wcześniej solą i pieprzem, pokrojone w cienkie plastry filety suma oraz masło. Plastry suma smażyć z dwóch stron, po 3 minuty na stronę. Zalać całość bulionem i dodać pokrojony w cienkie plastry koper włoski. Smażyć całość dalej do odparowania płynów. Na koniec smażenia dodać ugotowany makaron i połamane plastry sera. Przyprawić wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć nadal, mieszając, do rozpuszczenia się sera.
  3. Rozłożyć cztery porcje dania na osobne arkusze papieru do pieczenia, każdą z porcji szczelnie zawinąć. Piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 5-7 minut.
  4. Pieczony makaron podawać na papierze, w którym się piekł, z ćwiartką cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii