Kuchnia Lazur

Tagliatelle z krewetkami w pomarańczowym sosie i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 2 kapusty chińskie pak choi
  • 400 g gotowanych obranych krewetek
  • 2 pomarańcze
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki drobno pokrojonej kolendry
  • czerwona papryczka chili
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy oraz wycisnąć sok z dwóch pomarańczy. Dodać drobno pokrojony czosnek, umyte krewetki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
  2. Po tym czasie, odcedzić krewetki i odstawić marynatę.
  3. Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą, odcedzić. Do tagliatelle dodać drobno pokrojoną kolendrę i papryczkę chili bez nasion, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
  4. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone wzdłuż na 4 części kapusty pak choi, chwilę smażyć. Podlać pomarańczową marynatą i dusić 2 minuty. Kapustę wyjąć i odłożyć.
  5. Do sosu dodać krewetki, mleczko kokosowe i pokruszony ser, gotować mieszając do roztopienia sera.
  6. Krewetki wraz z sosem dodać do makaronu, wymieszać. Podawać z wcześniej przygotowaną kapustą.

Przepisy w tej kategorii