Kuchnia Lazur

Zupa rybna z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

Zupa:

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 200 g filetu z dorsza,
  • 200 g ziemniaków,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g marchwi,
  • 100 g pietruszki (korzeń),
  • 200 g pora,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 10 g kminku,
  • 1 l wody,
  • 100 ml soku z białych winogron,
  • 10 ml octu winnego,
  • sól i pieprz.

Kluski:

  • 100 g mąki,
  • 30 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 80 ml oleju.

Sposób przygotowania:

 

  1. Warzywa obrać i pokroić w słupki (cebulę w pióra, a pora w paski). Grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić na później.
  2. Warzywa podsmażyć w garnku na maśle, a następnie posolić dodać kminek i zalać wodą. Zagotować i dodać pokruszony ser. Gotować chwilę, gdy warzywa zmiękną, dodać do zupy pokrojone grzyby wraz z sokiem winogronowym i octem.
  3. W miseczce przygotować ciasto na kluski, dokładnie łącząc wszystkie składniki. Kluski formować za pomocą łyżki i wrzucać do gotującej się zupy. Gotować chwilę, dodać kawałki dorsza i gotować krótko. Zupę podawać posypaną grubo zmielonym pieprzem.

Przepisy w tej kategorii