Kuchnia Lazur

Kremowa zupa groszkowa z Lazurem Złocistym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Kremowa zupa groszkowa z Lazurem Złocistym

Składniki:

  • 100 g startego sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 800 g mrożonego groszku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duży por
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kiełki rzodkiewki
  • pieczywo

Sposób przygotowania:

  1. Por oczyścić, odciąć ciemnozieloną część liści. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i czosnek. Smażyć aż por się zeszkli (ok. 3-4 minuty). Przełożyć do garnuszka z wywarem.
  3. Dodać groszek, gotować do miękkości.
  4. Naczynie zestawić z kuchenki, zupę zmiksować blenderem (do uzyskania gładkiej konsystencji). Doprawić do smaku sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzem.
  5. Przed podaniem zupę posypać wiórkami sera pleśniowego Lazur Złocisty i udekorować kiełkami rzodkiewki. Podawać z dowolnym pieczywem.

 

Warto wiedzieć

Dodane do zupy, sery pleśniowe Lazur ze smakiem zastępują śmietankę. Wystarczy pod koniec przyrządzania (już po zdjęciu garnka z kuchenki) wkruszyć ulubiony ser Lazur do zupy, aby nabrała gęstości i cudownie kremowej konsystencji. Przekonaj się, przyrządzając kremową zupę groszkową J

 

Przepisy w tej kategorii