Kuchnia Lazur

Zupa z białych warzyw

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zupa z białych warzyw

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 1 mały kalafior
  • 2 pietruszki
  • biała część z 1 pora
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1,5 l bulionu (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Warzywa oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującego się bulionu lub wody. Dodać przyprawy, gotować do uzyskania miękkości.

2. Pod koniec gotowania dodać 100 g pokruszonego sera pleśniowego Lazur Turkusowy oraz śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dolać wody.

3. Podawać z grzankami oraz natką pietruszki zmiksowaną z olejem. Posypać pozostałym serem pleśniowym Lazur Turkusowy.

Przepisy w tej kategorii