Kuchnia Lazur

Wielkanocny barszcz biały z Lazurem

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 70 min

70 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Wielkanocny barszcz biały z Lazurem

Składniki:

  •  100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 500 ml zakwasu pszennego
  • 2 l wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 suszone grzyby, np. borowiki
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć w garnku o grubym dnie, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać białą kiełbasę (w całości, ewentualnie można ją w kilku miejscach ponakłuwać widelcem), włoszczyznę, suszone grzyby oraz liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Zalać wodą. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
  2. Wywar odcedzić, kiełbasę odłożyć. Do wywaru dodać zakwas, cały czas mieszając, całość zagotować. Majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z odrobiną soli, dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i chrzanem. Opcjonalnie dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżeczkę octu.
  3. Śmietanę zahartować niewielką ilością zupy i stopniowo wlewać do zupy.
  4. Barszcz podawać posypany startym serem pleśniowym Lazur Błękitny i posiekanym koperkiem oraz z jajkiem i pokrojoną w plasterki lub upieczoną białą kiełbasą.

 

Warto spróbować

Wyjętą z wywaru białą kiełbasę można również upiec w piekarniku. Wystarczy wyjąc ją z wywaru po ok. 10 minutach gotowania, ponacinać na ukos (jak do grillowania) i piec przez 10-15 minut (aż się zezłoci) w piekarniku nagrzanym do 220°C i z włączoną funkcją grilla.

Przepisy w tej kategorii