Kuchnia Lazur

Rosół na pieczonych korpusach gęsich z kluskami z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 300 min

300 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Rosół na pieczonych korpusach gęsich z kluskami z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 3 kg korpusów gęsich,
  • 500 g marchwi,
  • 500 g selera,
  • 500 g cebuli,
  • 300 g jabłek,
  • 350 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 20 kminku,
  • 2 główki czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Korpusy umyć i doprawić solą i pieprzem.
  2. Warzywa umyć i wraz z korpusami umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Piec do momentu, aż się zarumienią.
  3. Upieczone warzywa i korpusy umieścić w garnku, dodać jabłka, zalać wodą i gotować przez około 4-5 godzin na małym ogniu.
  4. Masło roztopić i połączyć z mąką, jajkiem i startym serem pleśniowym tak, by powstała jednolita masa. Z ciasta przygotować kluski gotując je w osolone wodzie. 
  5. Rosół podawać z serowymi kluskami.

Przepisy w tej kategorii