Kuchnia Lazur

Marchewkowa zupa z migdałami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Marchewkowa zupa z migdałami i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 400 g marchewki,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 100 g migdałów blanszowanych,
  • 50 g migdałowych płatków,
  • cebula,
  • mały por,
  • czerwona papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obraną i pokrojoną w większe kawałki marchewkę, cebulę, por, czosnek i pozbawioną gniazda nasiennego papryczkę chili gotować w bulionie warzywnym wraz z blanszowanymi migdałami, przez 25 minut.
  2. Płatki migdałów wymieszać z miodem i posolić. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.
  3. Do ugotowanej zupy dodać pokruszony ser pleśniowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i zblendować.
  4. Zupę podawać skropioną oliwą z karmelizowanymi płatkami migdałów.

Przepisy w tej kategorii