Kuchnia Lazur

Krupnik na kurkach z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Krupnik na kurkach z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 100 g marchwi,
  • 100 g pora,
  • 100 g selera,
  • 150 g ziemniaków,
  • 50 g kaszy pęczak,
  • 100 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kurek,
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 500 ml wody,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Cebulę oraz pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Kurki zblanszować, a następnie podsmażyć na maśle wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Dodać resztę warzyw oraz zioła i kaszę pęczak. Smażyć chwilę po czym zalać wodą i gotować około 25 minut, aż do miękkości kaszy i warzyw. 
  2. Do zupy wkruszyć ser pleśniowy i wymieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Przepisy w tej kategorii