Kuchnia Lazur

Krem z selera z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 3 bulwy selera,
  • czarna rzepa,
  • 2 cebule szalotki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 4 łyżki masła,
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietanki 30% tł.,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 g pokruszonych orzeszków pistacjowych,
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • ¼ gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć obrane i pokrojone bulwy selera, czarną rzepę, szalotki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Skropić warzywa olejem i piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 35-40 minut.
  2. Czosnek wydusić z łupin, przyprawić solą, pieprzem i rozdusić razem na pastę.
  3. Upieczone warzywa oraz pastę z czosnku przełożyć do garnka na roztopione masło.
  4. Do smażonych na maśle warzyw dodać pokruszony ser, śmietankę, 80 g pokruszonych orzechów pistacjowych, drobno pokrojoną natkę pietruszki (trochę zostawić do dekoracji), gałkę muszkatołową, nasiona kopru włoskiego, rozduszony wcześniej z solą i pieprzem czosnek oraz około litr bulionu. Gotować całość około 20 minut. 
  5. Gotową zupę zblendować na gładki krem. W razie potrzeby dodać pozostałą część bulionu i ponownie zagotować.
  6. Krem podawać posypany pozostałą częścią natki pietruszki i orzechów pistacjowych oraz skropiony oliwą.

Przepisy w tej kategorii