Kuchnia Lazur

Krem z karpia i sera pleśniowego Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Krem z karpia i sera pleśniowego Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 1 kg filetów z karpia,
  • 2 marchewki,
  • mały seler,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • cebula,
  • 2 l wody,
  • 125 ml śmietanki 36% tł.,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 suszone liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 20 g suszonych podgrzybków,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z karpia oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa obrać i również pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Rybę z warzywami zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, suszone grzyby i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, posolić i przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut. 
  3. Wywar przecedzić. Mięso ryby oddzielić od ości i wraz z ugotowanymi grzybami dodać z powrotem do wywaru.
  4. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć chwilę mieszając. Zasmażkę rozprowadzić śmietanką, dodać pokruszony ser pleśniowy i smażyć dalej mieszając do jego roztopienia. Zasmażkę z roztopionym serem pleśniowym połączyć z resztą wywaru.
  5. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i podawać gorącą.

Przepisy w tej kategorii