Kuchnia Lazur

Chłodnik z zielonego groszku i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Chłodnik z zielonego groszku i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 g świeżego zielonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki świeżej bazylii,
  • 0,6 l kefiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki orzechów pistacjowych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Groszek gotujemy na parze przez 15 minut. 2-3 łyżki odkładamy do dekoracji. 
  2. Do kefiru dodajemy ugotowany groszek, sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku, bazylię (kilka listków odkładamy do dekoracji) i blendujemy całość na gładką masę. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Zupę chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
  3. Prażymy pokruszone pistacje. Studzimy.
  4. Chłodnik z groszku podajemy z pokruszonym serem. Dekorujemy listkami bazylii, odrobiną groszku i prażonymi pistacjami.

Przepisy w tej kategorii