Kuchnia Lazur

Chłodnik z buraczków i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Chłodnik z buraczków i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 500 g botwiny,
  • 200 g buraków, 
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki świeżego koperku,
  • 1,2 l maślanki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 100 g prażonych pestek słonecznika,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

 

  1. Ładne liście botwiny blanszujemy, a następnie kroimy w cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i odstawiamy.
  2. Bulwy botwiny i pozostałe, brzydsze jej liście oraz buraki drobno kroimy i wkładamy do około 200 ml gotującej się wody. Dokładamy 80 g startego sera, mieszamy i gotujemy razem około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
  3. Do ostudzonego wywaru dodajemy maślankę, pokrojonego ogórka i ząbki czosnku. Całość blendujemy na gładki sos, przyprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy przygotowane wcześniej cienkie paski z liści botwiny oraz pokrojony drobno koperek i mieszamy. Trochę koperku i liści botwiny zostawiamy do dekoracji. Zupę chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
  4. Chłodnik podajemy udekorowany prażonymi nasionami słonecznika zmieszanymi z pokruszoną częścią pozostałego sera, koperkiem i cienkimi paskami z liści botwiny.

Przepisy w tej kategorii