Kuchnia Lazur

Jajka w kokilkach na warzywnym sosie z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Jajka w kokilkach na warzywnym sosie z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 6 dużych jajek “zerówek”,
  • 2 marchewki,
  • 6 łyżek zielonego groszku,
  • 6 plastrów szynki,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki,
  • 6 kromek chleba tostowego,
  • masło do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba tostowego przyciąć w kółka o średnicy otworu kokilek. Tostowe kółka smażyć na maśle, aż uzyskają złoty kolor. 
  2. Obrane i drobno pokrojone marchewki ugotować do miękkości w małej ilości wody. Dodać starty ser pleśniowy i zblendować na płynny sos, gdy sos jest gęsty, można dodać trochę wody. Na koniec dodać zielony groszek, wymieszać i przyprawić całość do smaku solą i pieprzem. 
  3. Wnętrze kokilek wysmarować masłem, posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i wbić jajko. Uważać, by nie naruszyć żółtka.
  4. Wypełnione kokilki wstawić do naczynia, którego dno zakryte jest gorącą wodą. Ilość wody uzależniona jest od wysokości kokilek i ich wyporności. Kokilki powinny stać na dnie naczynia. Naczynie przykryć, a znajdującą się w nim wodę doprowadzić do wrzenia. Kokilki gotować do ścięcia się białka, około 4 - 5 minut.
  5. Na wierzch każdego ugotowanego w kokilce jajka rozłożyć plaster drobno pokrojonej szynki.
  6. Gotowe jajka odciąć nożykiem od brzegów kokilki. Do otworu kokilki dołożyć wcześniej przygotowane tostowe kółko i obrócić kokilkę do góry nogami. Wyjąć z kokilki jajko wraz z szynką na tostowe kółko, pomagając sobie delikatnie nożykiem. W powyższy sposób wyjąć wszystkie jajka z kokilek.
  7. Tostowe kółko z szynką i jajkiem o kształcie kokilki podać na warzywno-serowym sosie. Na koniec przekroić jajko, by wypłynęło żółtko.

Przepisy w tej kategorii