Kuchnia Lazur

Tajska sałatka z kurczakiem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • pierś z kurczaka,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 30 ml mleka,
  • zielony ogórek,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 50 g kolendry,
  • 60 g bułki tartej,
  • 60 g nasion sezamu,
  • łyżka mąki,
  • jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sos:

  • czerwona papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g tajskiej kolendry,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • sok z limonki,
  • 2 łyżki oleju sezamowego.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Jajko roztrzepać z mlekiem oraz przyprawić solą i pieprzem. Poszczególne kawałki kurczaka obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z nasionami sezamu. Smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na kratce i ostudzić.
  2. Kapustę pekińską, kolendrę (trochę zostawić do dekoracji) i zielonego ogórka drobno pokroić.
  3. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po około 5 minutach odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
  4. Składniki sosu zblendować na gładką masę.
  5. Usmażone kawałki kurczaka wymieszać z połamanymi plastrami sera, makaronem, warzywami i sosem. Posypać pozostałą częścią kolendry. 

Przepisy w tej kategorii