Kuchnia Lazur

Sałatka z jajkiem w koszulce i serem Lazur

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 1

1

porcja

Drukuj przepis
Sałatka z jajkiem w koszulce i serem Lazur

Składniki:

  • 50 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 5-8 kromek małej bagietki
  • 1 szklanka roszpunki warzywnej
  • 4-6 rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującej się wody wlać ocet i zamieszać tak wodę by powstał wir, w który wbić jajko. Utrzymując wir wody nakładać białko na żółtko i gotować tak jajko około 3 min. Następnie umieścić delikatnie jajko w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem.
  2. Na suchej patelni uprażyć cienkie kromki bagietki.
  3. Obieraczką do warzyw pokroić rzodkiewkę na cieniutkie plasterki i włożyć do wody z lodem, by stały się chrupiące.
  4. Na talerzu ułożyć grzanki z roszpunką i położyć na nich jajko w koszulce, cienko krojony ser pleśniowy Lazur Błękitny, rzodkiewki i polać oliwą. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Tuż przed podaniem rozciąć w jajku żółtko.

Przepisy w tej kategorii