Strona korzysta z plików cookie. Poznaj szczegóły Polityki prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Do gotującej się wody wlać ocet i zamieszać tak wodę by powstał wir, w który wbić jajko. Utrzymując wir wody nakładać białko na żółtko i gotować tak jajko około 3 min. Następnie umieścić delikatnie jajko w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem.
Na suchej patelni uprażyć cienkie kromki bagietki.
Obieraczką do warzyw pokroić rzodkiewkę na cieniutkie plasterki i włożyć do wody z lodem, by stały się chrupiące.
Na talerzu ułożyć grzanki z roszpunką i położyć na nich jajko w koszulce, cienko krojony ser pleśniowy Lazur Błękitny, rzodkiewki i polać oliwą. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Tuż przed podaniem rozciąć w jajku żółtko.