Kuchnia Lazur

Sałatka z gorącymi owocami

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 10 min

10 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sałatka z gorącymi owocami

Składniki:

• 150 g sera pleśniowego Lazur Błękitny

• 100 g świeżych liści szpinaku

• 50 g młodych liści zielonego groszku

• 50 g jeżyn

• 100 g truskawek

• 50 g malin

• 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyć, odszypułkować i wrzucić do rondelka z dwiema łyżkami wody i łyżką cukru. Gotować ok. 1-2 minuty, pozostawić do odparowania. Tuż przed podaniem ponownie zagotować. Jeśli płyn będzie za rzadki, do owocowego musu można dodać odrobinę kisielu truskawkowego.

2. Liście szpinaku i groszku umyć, w przypadku szpinaku usunąć grubsze ogonki.

3. Ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić w cienkie trójkąty.

4. Na liście wyłożyć trójkąty sera. Całość polać gorącymi owocami.

Przepisy w tej kategorii